KİLO VERME SÜRECİNDE SIKÇA YAPILAN HATALAR
Günümüzde kilo vermek adına yapılan birçok hatalı davranış vardır. Her yıl kilo vermek uğruna çok yüksek paralar harcanmaktadır. Yapılan hataları şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Şok Diyetler Uygulamak
Kilo problemi olan çoğu insanın yaptığı en sık hatalardan birincisi kısa sürede kilo kaybını sağlayacak şok diyetlere yönelim göstermeleridir. . Bu tip diyetleri insanlar kolayca deneme yoluna giderler. Özellikle yaşam boyu davranış değişikliği yapmayı göze alamayan kişiler için hızlı ve kolay kilo verme karşı konulması güç bir fikirdir. Ancak kalıcı olmayan hızlı kilo kaybıyla sonuçlanan diyetler yüksek sağlık riskleri oluşturmaktadır.”Greyfurt diyeti, Lahana çorbası diyeti, Patates diyeti ,Sıvı diyeti , Yüksek proteinli diyetler ,çok düşük kalorili sıvı diyetler gibi tek bir besine bağlı kalarak yapılan hatalı diyetler insanların fazlaca ilgisini çekmektedir.Tek bir besin veya besin grubunu içeren diyetler birçok sebeple işe yaramaz. Çeşitlilikten uzaktır. Sağlıklı bir vücudun gerek duyduğu besin öğelerini yeterli oranda sağlayamazlar
2. Uzun Süreli Yapılan Düşük Kalorili Diyetler (Açlık Diyetleri )
Moda diyetlerden biri olan düşük kalorili diyetlerin en büyük zararlarından birisi de metabolizma hızını yavaşlatmasıdır. Ve bir süre sonra metabolizma, yetersiz enerji alımına uyum sağlayacaktır.
Zayıflamak adına yapılan en sık hatalardan biri de kendini aç bırakmaktır. Bu şekilde hızlı kilo kaybı hedeflenmekte ancak vücudun normal işlev göstermesi için gerekli enerji ve besin öğelerini sağlamada yetersizlik oluşur. Herhangi bir hızlı kilo kaybı çoğunlukla su ve kas kaybıyla sonuçlanmaktadır. Açlık aynı zamanda yorgunluk ve uyku sorununu da beraberinde getirmektedir. Bunların yanında ,açlığın zararlı toksik öğelerin atılarak vücudu temizlediği gibi yanlış bir görüş vardır. Aksine enerji ihtiyacı karşılanmadığı için vücutta keton cisimcikleri adı verilen kimyasallar oluşur. Bu oluşan kimyasallar da böbrek sağlığını ve dolayısıyla sağlığımızı bozar.
- Ekmeği diyetten çıkarmak
Yapılan hatalardan bir tanesi de ekmeğe düşman gözüyle bakmaktır. Oysa sağlıklı bir diyetin parçası da ekmek tüketmektir. Ekmek içermeyen bir diyet vitamin mineral ve posa yönünden yetersizdir. Şekerli besinler, tatlılar, hamurlu gıdaların tüketimi kısıtlandığı taktirde ekmek tüketimi gözümüzü korkutmamalıdır.Buradaki kilit nokta posa ve vitamin ,mineral yönünden zengin tam tahıl,tam buğday ekmeklerini tercih etmektir.
4. Yeterli Su Tüketmemek
Yetişkin bir insan vücudunun %55 -60 ‘u sudur. Tüm metabolik faaliyetlerin gerçekleşmesi için vücudumuzun suya gereksinimi vardır . Besin maddelerinin hücrelere taşınmasında ve oluşan atıkların idrar, ter gibi yollarla atılmasında su büyük bir öneme sahiptir. Günlük alınan kalori başına 1 ml su tüketilmesi gerekmektedir .
5. Egzersiz Yapmamak veya Fazla Yapmak
Günlük en az 30 dakika orta şiddette egzersiz yapmak, yağ dokusunun azalmasında, kas dokusu ve kemik yoğunluğunun artmasında, tansiyon ve kolesterolün düşmesinde etkilidir. Özellikle zayıflama diyeti yapan bireylerde sık görülen konstipasyonun (kabızlık) önlenmesinde de egzersiz etkili olmaktadır. Ayrıca kişiye
özgüven kazandırarak, hayata bakış açısını olumlu etkilemektedir.Bununla beraber egzersizi çok fazla ve ağır şekilde yapmak da sağlıksızdır. Ağır bir şekilde yapılan bu egzersizler bir anda bırakılınca vücut kilo almaya daha yatkın hale gelmektedir.
Kişinin kendi yaşam tarzına uygun bir aktivite alanı yaratıp onu sürdürmesi gerekir.
6. Düzensiz Öğün Saatleri
Metabolizmayı belli bir düzene sokmak önemlidir. Kişi her gün aynı saatlerde yemek tüketerek iştah kontrolünü daha rahat yapar . Hafta sonları geç yapılan kahvaltılar ve geciken akşam yemekleri öğün düzeninizi bozarak metabolizmanızın hızını yavaşlatacaktır.
7. Gerçekçi hedefler koymamak
Diyete “1 ay sonunda 10 kilo gitmeli . “ gibi hayali hedefler koymak diyet sonunda ciddi hayal kırıklığı ve motivasyon eksikliğine yol açar . Sağlıklı olan hedefler ise haftada 0,5- 1 kg arası kilo kaybı , ayda 4 kilo kaybı olmalıdır.
8. Düzensiz ve yetersiz uyku
Düzenli ve yeterli uyku kilo verme süreciyle yakından alakalı bir faktördür. Yeterli uyuyamayan bireyler enerji açıklarını besinlerden alma eğilimine gireceklerdir, fazla uyuyan bireyler ise günlük aktivitelerini aksatacakları için enerji harcamaları da azalacaktır buna bağlı olarak her iki durumda da kişi kilo alacaktır .
9. Çok fazla light ürün tüketimi
Light ürünler çok düşük kalorili ürünler demek değildir, yağı ya da karbonhidratı azaltılarak light ibaresi almış ürünlerde lezzet açığının olmaması için diğer bir besin maddesi arttırılmaktadır. Bu nedenle ürünün fazlasının kilo yapacağı unutulmamalıdır.